Békétlenségben élni nagyon drága

A konfliktus nem jó vagy rossz, hanem egyszerű velejárója annak, hogy kapcsolatba kerülünk egymással. Mindenkinek vannak konfliktusai, nagyon különbözően éljük meg és kezeljük ezeket a helyzeteket.

Fontos, hogy egy jól megoldott konfliktusból sokat lehet tanulni, fejlődhetünk tőle. Javulhatnak kapcsolataink, sikerélményünk lehet. Egy meg nem oldott konfliktus is lehet jó. Ha nem fontos számunkra az adott helyzet, ha minden további nehézség nélkül együtt tudunk élni nézetkülönbséggel, akkor az is jó. Ha tudjuk, hogy az adott pillanat nem alkalmas arra, hogy tisztázzuk a probléma okát, de később meg tudjuk oldani, az is jó lehet.

Viszont, ha a téma fontos számunkra és az is fontos, hogy megoldjuk a helyzetet, akkor tennünk kell valamit.

A címben olvashatta, hogy békétlenségben élni nagyon drága. Mit is jelent ez?

Nekem azt jelenti, hogy ha folyamatosan valamilyen békétlenség, konfliktus, rossz viszony van az életemben, akkor az kihathat a hangulatomra, tevékenységemre, gondolkodásomra, kapcsolataimra. Káros anyagi és / vagy érzelmi hatása lehet.

Mit tehetek, ha olyan magánéleti vagy munkahelyi konfliktusom van, amit nem tudok megoldani? Harcolhatok minden nap az adott személlyel vagy helyzettel, vagy el is kerülhetem. Végső esetben megszüntethetem azt a helyzetet, amit nem tudok megoldani: felmodhatok, megszakíthatom a kapcsolatot az illetővel, elválhatok.

megegyezes

 

Mediátorként nem tudom, és nem is tisztem megítélni, hogy mi a jó megoldás. Egyet viszont tudok, hogy az együttműködés segít minden helyzetben.

Fontos megismernem és megértenem a saját szükségleteimet, érdekeimet, és meg kell hallanom, értenem a másik álláspontját is. Nem kell egyet értenem vele mindenben, de el kell fogadnom, hogy ő máshogy látja az adott helyzetet, más fontos számára.

Sok esetben kiderül, hogy a felek „csak” elbeszélnek egymás mellet. Ténykényt kezelnek feltételezett dolgokat. Minden esetben van közös pont, amit a hétköznapi viharok során már nem látnak meg. Ha közösen eljutnak oda, hogy kölcsönösen értik egymást, akkor már könnyebb megtalálni a mindenki számára elfogadható megoldást. Ami lehet a kapcsolat megszüntetése, de lehet bármi más is, amit mindkét fél működőképesnek gondol.

A mediációs folyamat lényege, hogy olyan beszélgetési helyzetet teremt, amiben a felek meg tudják fogalmazni igényeiket, megértik magukat és a másikat. Ők hoznak döntéseket, vállalnak felelősséget a saját jóllétükért.

A mediáció drágábbnak tűnhet, mint nem csinálni semmit, de a békétlenség hatása hosszú távon biztosan többe kerül, mint egy szakértő segítségével lefolytatott strukturált beszélgetés.

Comments are closed